Breakwater – The 5th Stage | biro LUKSIC

At the end of the 19th century, during the Austro-Hungarian rule, the port of Sutivan was built, and it was defined by a small pier in the west and a larger breakwater in the east, the “Great Bridge”, thus forming five Sutivan stages. Over time, structural and floor damage was recorded on the breakwaters, and repairs were planned.

Eduwik Architecture Excellence Awards 2022
First Award | Public Utility (Built)

Project Name: Breakwater – the 5th Stage
Project Category: Public Utility

Studio Name: biro LUKSIC
Design Team: Berislav Lukšić, mag.ing.arch. (author); Bruna Lukšić, mag.ing.arch. (associate); Ana Žabica, mag.ing.arch. (associate)
Area: 882 m²
Year: 2019.-2020.
Location: Sutivan, Brač, Croatia
Consultants: Vlatko Miličević, dipl.ing.građ. (construction, water, drainage and hydrant network projects); Petar Kežić, dipl.ing.el. (electrical installation project); Obala d.o.o. (submarine rehabilitation project)
Photography Credits: Berislav Lukšić, Bruna Lukšić, Slobodan Boban
Other Credits: Akropolis d.o.o. (main contractor); Krstul d.o.o., Elos d.o.o., Jadrankamen d.o.o., Čagalj plastika d.o.o., Kamenorezački obrt Vicić (subcontractors)

©Berislav Lukšić, Bruna Lukšić, Slobodan Boban

The need for rehabilitation presented a framework for the activation of the “Big Bridge” in the sense of a prominent Sutivan public space, always sunny in winter (a rarity in a northern island town), which was possible to achieve with minimal and subtle ground floor architectural interventions.

©Berislav Lukšić, Bruna Lukšić, Slobodan Boban

Spatial interventions appear as a linear sequence, a sequence of connected but rhythmically separate events. The beginning of the bridge is recognized as a gathering place for older locals. A place to sit with shelter from the wind has been installed. The central meeting place can be reached via the promenade. Tribunes and benches were installed, oriented according to the view of the place. The floor is smoothed everywhere, operable, finally accessible, and in places it recedes and reveals the state before the rehabilitation as a spatial memory.

©Berislav Lukšić, Bruna Lukšić, Slobodan Boban

The proposed architecture is installed in the form of fine concrete “carpets” that are sensibly integrated into the stone breakwater environment and become part of that Mediterranean landscape. In places, stone benches emerge from the concrete carpets and compensate for the stone taken from the breakwater wall. The topological arrangement of the “carpet” creates a reaction: the impression of the public space is transformed and a new identity of the breakwater emerges.

Thus, within the classic Austro-Hungarian stone breakwater, a contemporary architectural gesture was realized that combines the new and the old with the result of generating new spatial values.

Related Articles

Responses

Your email address will not be published.

This website uses cookies and asks your personal data to enhance your browsing experience.