Dune | Yentl Dobbels

The AI-Khor Metro Station is designed with the harsh arid climate of Qatar in mind.

Due to the climate change the temperature in Qatar keeps rising and makes it unbearable to move from one place to another.

Eduwik Architecture Excellence Awards 2022 (Students)
First Award | Transportation

Project Name: Dune
Project Category: Transportation

Studio Name:
Design Team: Yentl Dobbels
Area: Al Khor
Year: 2022
Location: Qatar
Consultants:
Photography Credits:
Other Credits:

Dune | Yentl Dobbels - Sheet2
©Yentl Dobbels

The metro station makes it possible for the Qatari people to travel from Al Khor on the red line to Doha in the south and the industrial cities in the north. To make the design even more attractive for the locals, it integrates the most used ways of transportation inside the building from motorized vehicles to pedestrian traffic.

This integration of transportation is achieved by creating a big roundabout underneath the building where cars and busses can drive and park. These vehicles enter the building with a slope connecting to the subterranean roundabouts. The circular design makes sure that everyone that wants to take the metro has a maximum walking distance of 50 meter from the entrance to the platform.

Dune | Yentl Dobbels - Sheet4
©Yentl Dobbels

By using different tilted roundabouts inside the building it creates an almost seamless experience from entering the building by car, bus or foot to eventually using the metro to the next stop. The way the floors are tilted almost feels like the ground folds on to each other, this way there are no real levels inside the building.

Dune | Yentl Dobbels - Sheet5
©Yentl Dobbels

Just like the traffic exchanger below, the roof folds out of the earth to create an extension to the open space of the ground floor and creates a shading element for the passengers. The way the roof is shaped creates an enjoyable opening in the north to get as much light and fresh air in the building. While the south side is more close to the ground to create a shading element for the harsh south sun. Both entrances are connected to the main surrounding streets by a park.

Related Articles

Responses

Your email address will not be published.

This website uses cookies and asks your personal data to enhance your browsing experience.